tiistai 22. heinäkuuta 2014

Amsterdamn!

Alankomaat ja matkan viimeinen kohde. Pariisista päädyimme Amsterdamiin mukavasti neljällä eri junalla ja perille saavuimme iltapäivästä. Nikke oli lentänyt Amsterdamiin jo aiemmin päivällä ja oli nyt meitä asemalla vastassa. Hostelli oli muutaman sadan metrin päässä kaupungin keskustassa. Heti asemalta ulos päästessään huomasi, että tämä onkin aivan erilainen pääkaupunki moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna. Arkkitehtuuri oli jotain ihan muuta ja suuret ja mahtavat palatsit, linnat tai pilvenpiirtäjät loistivat poissaolollaan. Tilalla oli vettä ja kanavia. Erilaisuutensa vuoksi tämä kaupunki muodostui hetkessä yhdeksi lempikaupungeistani.

Kaupunki oli vilkas ja kadut täynnä ihmisiä. Nälkä ei vahingossakaan päässyt yllättämään, sillä ravintolaa ja pubia oli joka nurkassa. Olen kuullut Alankomaalaisten hallitsevan Lontoon kielen, mutta olin silti yllättynyt ihmisten erinomaisesta kielitaidosta. Lisäkontrastia tähän toki antoi se, että olimme juuri olleet viikon päivät Ranskassa. Irkkupubeissa henkilökunta taisi lähes poikkeuksetta olla englanninkielisistä maista. 

Kaupunki on myöskin monella tapaa poikkeava varsinkin avoimuuden ja vapauden osalta. Prostituutio ja kannabis on ollut laillista jo ties kuinka kauan ja kaupunki vaikuttaa myös ekologiselta liikenteen suhteen. Varsinkin keskusta-alueella ylivoimaisin kulkuneuvo on polkupyörä ja risteilyisäntä tiesi kertoa, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien kanavilla kulkevien veneiden on oltava sähköllä kulkevia. Kanavaristeilyn alus oli jo sähkökäyttöinen, mitä ihmettelin vähintään yhtä paljon mitä itse kaupunkia.

Tällä kertaa kuvakokoelma on hieman vajavainen, koska en jaksanut kanniskella reppuani kameraa varten mukana risteilyä lukuunottamatta.
Muutamalla juna-asemalla on voinut soitella ajankuluksia pianoa. Loistava idea.


Amsterdamin rautatieasema

Damissa on/on ollut korkeusrajoitus rakennuksilla. Korkeammat rakennukset on järkätty lahjuksin.
Asuntolaivoja Amsterdamin kanavissa. Laivaoppaamme sanoi itsekin asuvansa sellaisessa.

Osa vanhemmista rakennuksista oli enemmän tai vähemmän kallellaan.
"The dancing buildings"
Kiinalainen ravintola lautan päällä
Amsterdam oli tosiaan viimeinen kunnollinen kohde interrail-reissullani. Damista matkasimme meille tuttuun tapaan neljällä eri junalla Bremeniin, missä ehdimme oleskella pizzan ja parin oluen verran. Viimeiset yöunet vietimme lentokentän tuoleilla. Matka oli alusta loppuun todella mukava. Maat olivat sopivan erilaisia toisiinsa verrattuna. Heinäkuun ruuhkaisuus vähensi reissun spontaaniutta ja jouduimme varailemaan hostelleja ja junia hyvissäajoin. Tämä hieman suoristi alkuperäistä alustavaa matkasuunnitelmaamme. Kroatia, Italia, Ranska, Monte Carlo, Alankomaat. Onhan siinä silti mukavasti nähtävää reiluksi pariksi viikoksi. Pari vinkkiä voin tuleville reilaajille antaa. Matkustakaa ainakin kuukausi, älkää matkustako kesä-elokuussa ja olkaa yhdessä kohteessa vähintään kaksi yötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti