maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kahdessa päivässä Saapasmaan halki

Terveisiä Annecysta! Täällä on ihmislapsen hyvä olla ja hengittää. Blogin julkaisu on vähän viivästynyt puutteellisten nettiyhteyksien takia. Pahoittelut siitä.

Italia tosiaan oli meillä lähinnä läpikulkumaana. Laivalla saavuime itärantaan Anconaan, mutta se kaupunki ei tarjonnut kummemmin mitään nähtävää joten jatkoimme suoraan junalla Bolognaan. Bolognassa kävimme syömässä ja noin tunnin verran pyörimässä. Tämäkään paikka ei säväyttänyt. Siispä jatkoimme matkaa lopulliseen määränpäähämme Firenzeen. Tämä puolituntinen tapahtui ehkä hienoimmalla junalla, mitä olen koskaan nähnyt. Ja todella nopeasti!

Pikkupizza Bolognassa



Firenze onkin sitten jo jotain aivan muuta. Täällä Toscanan pääkaupungissa keksittiin mm. ooppera. Renesanssin aikaisia rakennuksia, taidetta jne. en tiedä katsokaa wikipediasta loput. Firenzessä olimme vain yhden yön ja kaupungin nähtyämme se alkoi tuntumaan liian lyhyeltä ajalta. Saavuimme perille alkuillasta ja lähdimme pois seuraavana päivänä yhden aikoihin. Siitä huolimatta ehdimme illan aikana nähdä kaupunkia ja ne nähtävyydet, mitä halusimmekin nähdä. Firenzen tuomiokirkon löytää helposti sen suuren kokonsa vuoksi. Kupolin näkee todella kaukaa. Kirkko on niin valtava, ettei sitä saa mitenkään mahtumaan yhteen valokuvaan. Pitäisi päästä korkeammalle. Siispa kävelimme joen toiselle puolen Michelangelo-patsaan luona mäen päälle, josta näkyi koko kaupunki ilta-auringossa.

Patsaat, palatsit yms. nähtävyydet olivat upeita ja kaupunki muutenkin eläväinen. Kaupungin, ja oikeastaan koko maan, likaisuus pääsi kuitenkin yllättämään. Kroatiasta jäi puhtaampi vaikutelma, mikä on minusta hieman yllättävää. Muutenkin tuntuu, että koko infrastruktuuri Italiassa on rappeutumassa. Oikein mikään ei tahdo toimia. Suomessa kadut on puhtaat, taloissa on rappaukset kunnossa ja viemärit vetää. Tulimme molemmat samaan lopputulokseen: mukava käydä ja kaupungin vanhuus on upean näköistä mutta ei siellä asumaan pystyisi. Eniten meni tunteisiin langattomien verkkojen huono saatavuus sekä Italian ikioma verkkopistoke, mihin läppärin laturi ei varmasti sovi. 

Edessämme oli kahdeksan tunnin junamatka emmekä löytäneet mistään ruokakauppaa. Kävelimme edellisenä iltana monta tuntia pitkin kaupunkia ja taisimme nähdä yhden oikean ruokakaupan. Ihmiset taitavat matkustaa Italiaan nähdäkseen nähtävyyksiä ja sitä kautta kokea hyppysellisen sitä, millainen maa on joskus ollut. Tämän päivän touhussa ei ole kyllä mitään taikaa. Tästä valivalista huolimatta haluaisin kyllä nähdä vielä Italian eteläosia ja varsinkin maaseutua. Sellainen matka vaatinee vuokra-auton.

Firenzen tuomiokirkko 
Tuomiokirkko. Ei se vaan mahdu kuvaan.

Palazzo Vecchion edusta


Ponte Vecchio
No nyt se tuomiokirkko mahtuu kuvaan. Kuva otettu Piazzale Michelangelosta


Michelangelon patsas
Samoin paikkalippujen hankkiminen oli turhauttavaa puuhaa. Jonotimme ensimmäiselle luukulle noin 20 minuuttia ja tiskille päästyämme emme saaneet oikeastaan mitään palvelua. Juna-aikatauluja näytettiin ja nekin olivat vääriä. Vanha mies viittoi käsiään ja sanoi italiaksi: ”En osaa tehdä työtäni. Lasken päiviä eläkkeelle ja saan siitä palkkaa” Toiselle tiskille puolisen tuntia jonotettuamme saimme lipun hankittua. Neljästä junasta yhteen kahden tunnin pätkään paikkalippu ja veloittivat siitä kymmenen euroa per henkilö! Kaiken lisäksi juna oli lähes tyhjä, joten koko lippua ei olisi tarvinnut edes hankkia. Näistä oppii. Ensimmäinen juna oli peruttu, toiseksi viimeinen juna lähes puoli tuntia myöhässä. Viimeisellä asemalla aikataulujärjestelmä oli kaatunut eikä kukaan tiennyt mistä mikäkin juna lähtee. Lopulta löysimme oikean junan Ventimigliasta Nizzaan ja Rivieran lomailu voi alkaa!

No miltäs tämä matkailu on tuntunut. Erittäin mukavalta! Ei sitä meinaa oikein tajutakaan missä kaikkialla on jo ehtinyt. Kroatia, Italia, Ranska. Kaikki kovin erilaisia paikkoja. Tähän mennessä noin kolme päivää on mennyt lähes kokonaan matkustaessa ja tämä 2,5 viikkoa tuntuu kovin lyhyeltä ajalta. Loppureissun kohteissa, jotka ovat näillä näkymin Pariisi ja Amsterdam, viihdymme pari yötä, joten ehdimme tutustua kaupunkeihin vähän paremmin.

1 kommentti: